Inici

Cos de Bastoners

L'Esbart Santa Tecla, amb el seu Cos de Bastoners, va ser el primer en recuperar per la ciutat de Tarragona un dels balls de Festa Major més extensos per tota Catalunya.

L'Esbart Santa Tecla incorpora en aquesta secció un dels balls de carrer amb més tradició i personalitat dels que integren el folklore tarragoní. El Cos de Bastoners, que realitzà la seva primera actuació en públic el dia de Corpus de l'any 1975, recuperà per a Tarragona un dels balls més emblematics de les seves festes majors.

El ball de bastons és una dansa de carrer que es realitza en parella o en quadres de vàries parelles. Els bastoners porten a cada mà un bastó de fusta d'alzina, amb els quals "piquen" els bastons de la seva parella i els de les altres.

Al llarg de cada ball (n´hi han més de vint) els bastoners poden moure´s, canviar de parella, saltar, encreuar-se els uns amb els altres i fer tota classe de moviments, tot això sense deixar de "picar" amb els bastons i seguint el ritme del ball. Aquest ritme està sempre indicat per la música de la flauta que l'acompanya, dona l'entrada i marca tan el ritme com la velocitat del ball. Els balls també estan dirigits pel cap de colla, que amb els seus crits indica diferents canvis de parella i moviments al llarg de la dansa, així com el moment en que aquesta finalitza.

És també important el vestuari que acompanya el ball. Cintes de colors a cames i braços, picarols, faldilles i mocadors de colors donen al moviment dels bastoners una gran vistositat.

Hem de dir que el ball de bastons de Tarragona té una personalitat pròpia, podriem dir un estil propi, dins dels altres balls de bastons de Catalunya, destacant-ne la força i la espectacularitat.

El Cos de Bastoners de l'Esbart Santa Tecla realitza les seves principals actuacions per les festes majors de Tarragona, Sant Magí el 18 i 19 d'Agost i Santa Tecla el 22 i 23 de Setembre, i forma part de l'impressionant seguici popular de la ciutat. També participa en les festes majors d'altres poblacions i en tot tipus d'actuacions, concentrant la part més important de la seva activitat en els mesos d'estiu.

A més de les actuacions, el Cos de Bastoners de l'Esbart Santa Tecla es el responsable de diferentes iniciatives, destacant-ne la recuperació de la flauta tradicional que acompanya el ball i l'edició del llibre "El ball de bastons a Tarragona" de Jordi Bertran.

S'ha de destacar que el ball de bastons ha estat el motiu del cartell de les Festes de Santa Tecla de 1995, motiu de la postal de les Festes de l'any 2005 i motiu de la portada del llibre editat per la Diputació de Tarragona "El Ball de Bastons a les Comarques de Tarragona" de l'any 2007.

Per contactar a l'adreça web següent: cosdebastoners@estecla.cat