Inici

Ball de Cercolets

L'any 1985 l'Esbart Santa Tecla recupera el Ball de Cercolets incorporant-lo al seguici de Santa Tecla.

Hom ha vist orígens ancestrals per a aquest ball. D'una banda alguns estudiosos han apuntat les festes la flora del món greco-romà amb les quals es celebrava l'arrivada de la primavera; de l'altra, les cerimònies de la verema que enllaçarien amb els mateixos cèrcols emprats inicialment pel ball -idèntics als de les botes de vi- o amb una de les figures coreogràfiques anomenada "la bota".

Això no obstant, la primera referència històrica al ball tarragoní l'hem trobada el 1577. Dins el Seguici gremial els Cercolets van a càrrec dels sabaters i esdevenen la primera notícia concreta del país.

El 1765 trobem el nombre de balladors del grup: vuit. La xifra es mantindrà si mes no fins a 1804. El ball supera la crisi de les primeres dècades del segle XIX i esdevé habitual en aquell segle. Desconeixem, peró, si a la nostra ciutat realitzava parlaments. La darrera referència concreta en la pasada centúria és de 1891, tot i que el nefast qualificatiu "danzas del país" esdevé un mur per a la investigació.

Molts anys després, el 1954, tornen a figurar excepcionalment dins el Seguici, però no és fins l'any 1985 en que s'incorpora novament i des d'aleshores ha participat continuadament a les festes de Santa Tecla. És integrat per deu balladors que pertanyen a L'Esbart Santa Tecla, que es va encarregar de la seva recuperació i actualment del seu manteniment.

Els deu balladors es distribueixen les funcions de cèrcol, capità i capità petit, que realitzen els set moviments o figures: la creuada o entrada de les dues fileres de balladors, les salutacions, la cadena,els ponts, el cargol, la bóta -construció d'una mena de campana amb els cèrcols- i la sortida.

El ball de Cercolets ha estat el motiu del cartell de les Festes de Santa Tecla de 1991, de la Postal de Festa Major nº2 l'any 1992 i el llibret nº15 l'any 2000.

Per contactar a l'adreça web següent: cercolets@estecla.cat