Inici

Contalles de Sant Magí

És un ball representació que es duu a terme a l'amfiteatre romà, el mes d'agost durant les festes de Sant Magí a Tarragona.

L'Esbart Santa Tecla, amb "CONTALLES DE SANT MAGÍ", continua la seva TRILOGIA de projectes etnocoreogràfics, que fan referència a tres aspectes històrics de la cultura tradicional de la ciutat de Tarragona com són:

 • EL RETAULE DE SANTA TECLA (estrenat l'any 1991)
 • CONTALLES DE SANT MAGÍ (estrenat l'any 2003)
 • EL PAS DELS TITANS

L'Esbart Santa Tecla, va projectar les CONTALLES per honorar la figura del nostre co-patró Sant Magí, i amb la pretensió d'ajudar a donar a conèixer a tothom la història del Sant.

Aquesta recreació etnocoreogràfica, com expressió de la senzilla però sentida devoció de Tarragona al Sant ermità de la Brufaganya, i que és recordada i celebrada cada 19 d'agost, es fonamenta en la senzillesa de la tradició de la seva vida, en l'ús d'una manera totalment original, de la forma de les moixigangues.

La configuració temàtica segueix el plantejament de les moixigangues cristològiques pròpies de les comarques que integren la Catalunya Nova.

L'equip d'investigació d'aquest projecte, ha volgut innovar en la fórmula del ritornel.lo, incorporant-hi la veu en la forma dels antics cors grecs.

En aquesta pàgina us presentem les Contalles de Sant Magí, mostrant-vos els seus quadres escènics, la seva base musical i la denominació dels actuants.

QUADRES DE LES CONTALLES

 1. ARRIBADA DE SANT MAGÍ A LA BRUFAGANYA. Magí en pelegrinatge, arriba a la Brufaganya, viu, prega i predica practicant l'ermitatge.
 2. PRETOR - SANT MAGÍ I LA DONA ENDIMONIADA. Davant d'un nou edicte imperial contra els cristians, el Pretor de Tarragona, fa detenir a l'ermità Magí. Falsa proposta de llibertat si cura a la seva filla que està endimoniada. Magí el miracler, la cura. Enfollit, el Pretor, el fa empresonar.
 3. SANT MAGÍ EMPRESONAT. ALLIBERAMENT PORTAL DEL CARRO. Miracle de l'alliberament de la presó. Surt pel portal Nou, tot i la vigilància dels soldats romans, i marxa de nou a la Brufaganya.
 4. SANT MAGÍ ORANT A LA COVA. MIRACLE DE L'AIGUA. Els soldats el troben, li demanen aigua. Magí fa el miracle de la font.
 5. MARTIRI I MORT DE SANT MAGÍ.
 6. DEVOCIÓ A SANT MAGÍ.
 7. CONTRAPÀS.

Entre figura i figura va l'enllaç musical i el Ritornel.lo.

LES MELODIES POPULARS QUE S'APLIQUEN SÓN:

 1. Toc d'entrada i marxa dels pelegrins -> Tonada completa del Ball de Sant Magí.
 2. Enllaç a ritornel.lo -> Sant Joan, cançó de sega del camp de Tarragona.
 3. Ritornel.lo -> Cor grec, parlat amb la lletra de les "cobbles del gloriós Sant Magí".
 4. Figures o quadres -> Melodia del manuscrit d'orgue tarragoní. Anònim.
 5. Contrapàs de l'aigua -> Fusió de les tres melodies anteriors i de la canço popular "les fonts de Magí"

NOMBRE I DENOMINACIÓ DELS ACTUANTS:

Un total de 25 executants, amb la següent distribució:

 1. Un home, símbol de la figura de Sant Magí.
 2. Setze pelegrins
 3. Vuit testimonis
 4. Cors grecs (10/12 persones)