Inici

Presentació

L'Esbart Santa Tecla és una associació creada l'any 1971, en un moment en que a Tarragona no existia quasi bé cap tipus d'activitat cultural i molt menys una entitat relacionada amb la recerca i manteniment dels costums i tradicions catalanes.

Des de la seva fundació, les finalitats principals de l'Esbart Santa Tecla s'han centrat en:

 • L'estudi, treball, recerca i desenvolupament de la dansa i els entremesostradicionals, de la música popular en general i dels seus instruments típics.

 • La contribució a la creació coreogràfica, i de danses, per tal d'universalitzar la personalitat de Catalunya des del respecte, per les seves danses populars.

 • La promoció dels valors dels costums i les tradicions, per mitjans àudio-visuals i de lectura.

 • La contribució a l'enfortiment i projecció de la personalitat històrica i actual de la ciutat de Tarragona.

 • La formació humana i cívica dels seus membres, des del treball cultural i artístic.

 • L'estímul als infants en l'interés i l'estima dels valors de les tradicions i costums de la ciutat de Tarragona i de Catalunya en general.

Aquest esperit esmentat en els punts anteriors s'ha intentat reflectir en múltiples inciatives al llarg de la nostra història, entre les quals destaquen:

 • el repartiment en els difícils primers anys d'existència quan fomentar la nostra llengua era una necessitat, de llibres i diccionaris encatalà entre els socis,

 • la recuperació del Ball de Bastons de Tarragona l'any 1975 evitant la seva desaparició,

 • la col.laboració activa en el resurgiment del Seguici Popular de Santa Tecla (un dels més importants de Catalunya) amb la participació del mateix Ball de Bastons, del Ball del Patatuf, del Ball de Cercolets del Ball de Turcs i Cavallets i del Ball de Valencians com a balls tarragonins recuperats i el grup de gralles,

 • la creació del Retaule de Santa Tecla (homenatge de l'esbart a la patrona de Tarragona i que cada any es representa a l'interior de la Catedral),

 • la participació al carnaval popular tarragoní amb La Mascarada del Estudiant.

 • l'edició de llibres com "El Ball de Bastons a Tarragona" escrit per Jordi Bertran i col.laboració en la publicació d'altres com "El Ball del Patatuf" de Montserrat Garrich i Anna Viñoles, "El Ball de Turcs i Cavallets" d'Eloi Miralles, "El Ball de Cercolets" de Montserrat Garrich i el "Ball de Valencians" de Jordi Bertran,

 • el començament dels recitals de dansa catalana a les Muralles deTarragona i el manteniment de la Nit de Dansa Catalana amb la presentació de danses de nova creació,

 • diferents activitats de caire social com poden ser:

  • l'edició d'un butlletí intern (El Tornem-hi) que dona informació atots el socis de les activitats i notícies relacionades amb l'esbart,

  • el Festival de Nadal, que cada any s'organitza i que serveix com a reunió dels socis abans de les festes nadalenques,

  • concursos i campionats esportius,

  • organització de sortides internes com poden ser les Colònies per alsmés petits que es realitzen cada any en diferents punts de Catalunya, sortides per les festes populars (castanyada, Sant Joan, etc.) i llocs d'interés (visita anual al saló de la Infància de Barcelona), etc.
 • servint totes elles perque l'esbart no sigui tan sols un lloc per anar a assajar, sino també un punt de reunió i lleure, que permeti ampliar les relacions socials entre les persones.

A més a més. al llarg d'aquest anys, l'Esbart ha organitzat també diferents trobades, cursets, seminaris, cicles de conferències, exposicions i ha col.laborat també en els principals actes i manifestacions culturals de Tarragona, convertint-se en una entitat que pot donar un servei a tots els ciutadans.

Finalment, s'ha de dir que l'Esbart Santa Tecla forma part de diferents entitats, destacant entre altres l'Obra del Ballet Popular, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires de Catalunya i és grup fundador de l'Agrupació d'Esbarts de les Comarques Meridionals.

És per tot això que ens sentim orgullosos dels diferents guardons que ens han sigut entregats al llarg d'aquests anys i que recompensen, encara que sigui moralment, l'esforç realitzat, animant-nos a continuar la nostra tasca i a pensar en futurs projectes. Entre tots ells destaquem l'atorgat l'any 1987 per Radio Tarragona com una de les entitats que més ha treballat pel nom de la Ciutat, el "Premi Nacional de Cultura Popular" de1991 de la Generalitat de Catalunya i el premi "El Balcó, 1993" atorgat per Òmnium Cultural.

A més de múltiples actuacions per les diferentes comarques de Catalunya, l'Esbart Santa Tecla ha presentat els seus espectacles de dansa Catalana a L'Alguer (Itàlia), Orleans, Blois, Avinyó, Lyon i Perpinyà (França), Aveiro (Portugal), Luxemburg, Mónaco, a diferents pobles de Suïssa i Àustria, i també a Xixon, Palència, Castelló, Aranjuez, Lucena, Sabiñànigo, Alcoi, Andorra i Eivissa entre altres.

Aquesta és una petita presentació de l'Esbart Santa Tecla, una entitat viva, amb projectes i amb la intenció de mantenir la cultura i les tradicions de Catalunya i de Tarragona en particular.